המדריך לשמירה על ריהוט גן מעץ
רהיטי גן מעץ מכניסים אל המרפסת או החצר שלכם את היופי הטבעי והחמים של העץ, והופכים את אזור הישיבה בחוץ למזמין ונעים. אך בניגוד לרהיטים בתוך הבית, רהיטי העץ בגינה חשופים לפגעי מזג האוויר – שמש קופחת, גשם, לחות, לכלוך מהעצים בסביבה ועוד. כדי שריהוט הגן העצי שלכם יחזיק מעמד לאורך שנים וישמור על המראה שלו, חשוב להקפיד על תחזוקה וטיפול מתאימים. בלאמבר סטייל, אנו מייצרים ריהוט גן מעץ מלא שמתוכנן להתמודד עם תנאי חוץ, ובמדריך זה נשתף אתכם בטיפים מקצועיים לשמירה על ריהוט הגן. נעסוק במיקום והגנה משמש וגשם, בניקיון נכון, בצביעה ושימון להגנה, ובאחסון מתאים – כל מה שצריך כדי שהריהוט ישרת אתכם בנאמנות לאורך זמן ויראה נהדר בכל עונות השנה.
מיקום והרחקה מנזקי מזג האוויר
הגנה מפני שמש ישירה
השמש הישראלית חזקה במיוחד בקיץ, וקרינת UV אינטנסיבית יכולה לגרום לרהיטי עץ להתייבש, לדהות ואף לסדוק את הציפוי שלו לאורך זמן. לכן מומלץ למקם את רהיטי הגן במקום מוצל במשך רוב שעות היום – תחת פרגולה, שמשייה גדולה, צילייה או עץ שמטיל צל. אם אין באפשרותכם הצללה קבועה, שקלו להשתמש בכיסוי בד ייעודי להצללה על הרהיט עצמו כשאינו בשימוש. בחורף ובעונת הגשמים, חשוב במיוחד להגן – כסו את הרהיטים היטב בכיסוי אטום למים כאשר צפוי גשם, כדי שהעץ לא יספוג רטיבות רבה. קיימים היום כיסויים ייעודיים לריהוט גן העשויים חומרים עמידים למים ו-UV, והם השקעה קטנה ביחס לתועלתם. אפילו רהיטי גן שעשויים מעצים עמידים מאוד, כדוגמת טיק בורמזי, יאהבו להיות מוגנים ומכוסים כשהם לא בשימוש – זה מאריך את חייהם ושומר על המראה.
המנעו מלמקם רהיטי עץ מתחת לעצים "מלכלכים"
אם יש בחצר עצים שפולטים כמויות עלים, פירות, שרף או לשלשת ציפורים, הימנעו מהנחת ריהוט הגן ממש תחתיהם. עלים ולכלוך אורגני שנערמים על משטחי עץ ומתפרקים יכולים להכתים את העץ ואף לעודד צמיחת עובש. שרף עצים (כמו מאורן או פיקוס) שנוטף על רהיט משאיר כתמים דביקים שקשה להסיר. כמובן שאי אפשר להתחמק מכל לכלוך בסביבה חיצונית, אבל אם יש לכם אזור בגינה הרחוק קצת מעצים "בעייתיים" – עדיף למקם שם את פינת הישיבה.
הימנעו ממגע ישיר עם אדמה רטובה
אם רהיט העץ שלכם מונח דרך קבע על אדמה או דשא, שקלו להניחו על משטח מרוצף, דק או לפחות על משטחי פלסטיק/בטון תחת רגלי הרהיט. אדמה ולחות קרקע יכולות לחלחל לרגלי העץ, במיוחד בחורף, ולגרום לריקבון באזורי המגע. תחתיות הגנה יקטינו מגע עם מים וימנעו ספיגה ישירה בעץ.
ניקוי שוטף של ריהוט גן
סביבת החוץ מביאה עמה לכלוכים ייחודיים: אבק, בוץ שהתזה הגשם, לשלשת ציפורים, אבקנים, עלים וכדומה. ניקוי קבוע של רהיטי הגינה יסייע לשמור עליהם במצב טוב. כך עושים זאת נכון:
- ניקוי אבק ולכלוך קל: עברו על הרהיטים עם מטאטא כביש רך או מטלית יבשה כדי להסיר עלים, אבק וחול. פעולה פשוטה זו תמנע הצטברות לכלוך בעייתית. ניתן גם להשתמש במפוח עלים עדין בפינה נמוכה כדי לעוף עלים שהצטברו בסדקים. מומלץ לבצע ניקוי שכזה לפחות פעם בשבוע-שבועיים.
- ניקוי עם מים וסבון עדין: פעם בחודש-חודשיים, או כאשר הרהיטים נראים מלוכלכים (למשל אחרי ימי אובך או סופת גשמים), בצעו ניקוי יסודי. השתמשו בדלי מים פושרים עם מעט סבון כלים עדין או חומר ניקוי ייעודי לעץ חיצוני. טבלו מטלית רכה או מברשת בעלת סיבים רכים (כמו מברשת פירות או מטאטא כביסה) ונקו את פני הרהיט. אין להשתמש במים רותחים – מים חמימים מספיקים לנקות בלי לגרום לנזק פוטנציאלי לעץ. התעקשו להגיע לפינות, משענות וחרכים שבהם מצטבר לכלוך. לאחר הקרצוף העדין, נגבו את הכל עם סמרטוט לח נקי ואז עם מטלית יבשה לסיום. חשוב במיוחד: ייבשו היטב את הרהיטים לאחר הניקוי כדי שלא תישאר לחות בעץ שעלולה לגרום לעובש או נפיחות. מומלץ לנקות ביום שיש שמש קלה כדי שהרהיטים יתייבשו מהר באוויר הפתוח.
- השתמשו בכלי ניקוי עדינים: אין לקרצף עץ עם סקוץ' מתכת, צמר פלדה או מברשת ברזל – אלה ישרטו את המשטחים. גם מכונת שטיפה בלחץ ("גרניק") אינה מומלצת ישירות על עץ, כיוון שהלחץ הגבוה יכול לפרק סיבי עץ רכים ולהסיר את שכבת ההגנה/הצבע. אם בכל זאת משתמשים בשטיפת לחץ, עשו זאת ממרחק ובזהירות רבה. לרוב, צינור גינה רגיל ומברשת רכה יעילים דיים.
- ניקוי כתמים מיוחדים: לשלשת ציפורים למשל מכילה חומצות שיכולות לפגוע בגימור אם משאירים אותן. לכן נקו אותן בהקדם עם מים וסבון. כתמי עובש/ירקת (אם הופיעו בגלל לחות מתמשכת) אפשר להסיר עם תמיסת מים וחומץ (1:1) או חומר מסחרי נגד עובש. מרחו, השאירו כמה דקות ושפשפו עם מברשת עדינה, ולאחר מכן שטפו במים ונגבו. כתמי שומן ממנגל/אוכל – פזרו אבקת סודה לשתייה, השאירו קצת ושטפו.
- חיטוי בעץ בלתי מטופל: אם הרהיט שלכם מעץ גושני לא מטופל (ללא צבע/לכה), ייתכן שיצמחו עליו מדי פעם פטריות קטנות או אצות כתוצאה מלחות. במקרה כזה, לאחר ניקוי רגיל, ניתן להעביר מטלית עם תמיסה קלה של אקונומיקה במים (כ-10% אקונומיקה) כדי לחטא, ואז לשטוף היטב במים ולייבש. תמיד בדקו בפינה נסתרת כדי לוודא שהפתרון לא יבהיר מדי צבע העץ או פוגע בו באופן כלשהו.
צביעה, שימון וחידוש ההגנה
חשוב לתחזק את שכבת ההגנה של רהיטי הגן לאורך השנים. רוב רהיטי הגן מגיעים עם גימור שמגן עליהם – למשל צבע עמיד חוץ או לכה (לכה ימית) או שימון מיוחד לעץ חיצוני. אך גימורים אלו אינם מחזיקים לנצח תחת השמש והגשם, וכדאי לחדש אותם מדי תקופה:
- צביעה מחדש לחידוש ושימור: אחת ל-1–2 שנים (תלוי בחומר ובמצב), מומלץ לחדש את גימור הרהיט. אם הרהיט צבוע – אפשר לצבוע מחדש בשכבה טרייה. יש כיום צבעי עץ ייעודיים לחוץ – חלקם שקופים או חצי שקופים ששומרים על מראה העץ הטבעי, ואחרים אטומים שביכולתכם לשנות את גוון הרהיט כרצונכם. צבע איכותי לחוץ מספק הגנה מושלמת מפני רטיבות, לחות, קרינת UV, מזיקים, פטריות ועובש, בנוסף לחידוש המראה. לפני צביעה, יש לשייף קלות את המשטח (במיוחד אם מתקלף צבע ישן) ולנקות מהאבק. צבעו על עץ יבש לחלוטין. עקבו אחר הוראות היצרן לגבי מספר שכבות וזמן יבוש. חידוש הצבע לא רק משדרג אסתטית את הרהיט, אלא אוטם מחדש את העץ מפני פגעי מזג האוויר.
- שימון עץ חשוף: אם הרהיט בגימור שמן (כגון רהיטי טיק שמגיעים משומנים), מומלץ לשמן אותו פעמיים בשנה. שמן טיק או שמן דק יעשו את העבודה – עברו עם מטלית או מכחול על כל המשטחים בשמן, תנו לו להספג ונגבו עודפים. השמן יחזיר לעץ את המראה החמים, יעמיק את הגוון, ובעיקר יחדיר לתוכו שכבת שומן טבעי שדוחה מים ומונעת ייבוש וסדקים. עבור עצים כמו טיק, איפאה, סידר וכדומה, השימון קריטי לשמירת עמידותם ולהארכת החיים. אגב, עץ טיק איכותי שלא שימנו אותו כלל – יפתח במשך השנים פטינה אפורה-כסופה, שיש שאוהבים את המראה הכפרי הזה. אבל גם אז, מעט שימון יכול רק להועיל לבריאות העץ, גם אם צבעו ישאר אפרפר.
- הסרת שכבות גימור ישנות: כל כמה שנים, אם הצבע ממש התקלף או הלכה הישנה נסדקה – כדאי להסיר את שאריות הגימור הישן לפני שמורחים חדש. זאת באמצעות שיוף בנייר זכוכית גס בינוני, או שימוש בחומר מסיר צבע (striper) בהתאם לצורך. המטרה היא להגיע לעץ נקי כמה שאפשר, כדי שהחומר החדש ייספג ויידבק היטב לעץ, ולא רק לשכבה ישנה מתקלפת. לאחר הסרת השכבות, חשוב לנקות מעובש, פטריות וחרקים אם ישנם, בעזרת חומר ניקוי ייעודי או חומר חיטוי לעץ. רק אז לצבוע/לשמן מחדש כפי שתואר.
- בחירת חומר הגנה מתאים: ישנן כמה אסכולות – חלק משתמשים בלכה ימית שקופה שמייצרת שכבת מגן מבריקה וקשיחה, אחרים מעדיפים שמן חודרני שמשאיר מראה טבעי (אך מצריך חידוש תכוף יותר), ויש גם צבעי אטומים. מה שחשוב הוא שהחומר יהיה מיועד לחוץ ויגן על העץ גם מ-UV וגם מרטיבות. למשל, ישנו חומר היברידי שמשלב בסיס שמן עם שרפים אקריליים על בסיס מים – מעניק חדירה טובה לעץ וגמישות, וגם מגן מפני קרני שמש מזיקות. מוצרים כאלה ממלאים את נקבוביות העץ, דוחים מים ומקטינים את נטיית העץ להתפצל או להתעוות. חלקם אף מכילים חומרים אנטי-פטרייתיים ואנטי-חרק, להגנה מושלמת. מומלץ להתייעץ בחנות חומרי בניין ולמצוא את הגימור שמתאים לסוג העץ שלכם ולתנאי החשיפה שלו. מריחת חומר הגנה מתאים מדי שנה תחולל פלאים לאורך חיי הרהיט שלכם.
כיסוי ואחסון בעונות הקרות
כבר הזכרנו את החשיבות של כיסויים, אך נפרט יותר על אחסון נכון של רהיטי גן מעץ כאשר הם לא בשימוש ממושך, למשל בחורף או בתקופות נסיעה ארוכות:
- שימוש בכיסויים איכותיים: השקיעו בערכות כיסוי ייעודיות לריהוט גן. כיסוי טוב צריך להיות אטום למים אך נושם – כלומר דוחה גשם, אך מאפשר למעט לחות שנלכדה מתחתיו להתאדות החוצה (זה מושג ע"י פתחי איוורור בכיסוי או בד נושם מיוחד). כיסויים עם ביטנת PVC פנימית חזקים נגד גשם. ודאו שהכיסוי מגיע עד הקרקע כמעט, כדי להגן גם על הרגליים, ושהוא ניתן לקשירה/הידוק כדי לא לעוף ברוח.
- אוורור לאחר גשם: לאחר ימי גשם חזקים, אם הרהיטים היו מכוסים, כדאי בימים יבשים להסיר את הכיסוי לכמה שעות כדי לאוורר את העץ. לפעמים לחות יכולה בכל זאת להילכד מתחת לכיסוי (למשל לחות שעלתה מהקרקע) ואם משאירים הכל אטום – עלול להתפתח עובש. אז בחרו יום שמשי, הסירו כיסויים, נגבו לחות אם יש, ותנו לרהיט ולכיסוי להתייבש לפני שתחזירו את הכיסוי.
- אחסון במקום מוגן: אם יש לכם אפשרות להכניס את רהיטי הגינה למחסן, מחסה, גראז' או מרפסת מקורה במהלך חודשי החורף – עשו זאת. האחסון הטוב ביותר הוא בפנים, במקום יבש ומאוורר. גם בחודשי הקיץ, אם אתם יודעים שלא תשתמשו ברהיטים לתקופה (נגיד נסעתם לחודש), עדיף לאפסן אותם תחת קירוי כדי שלא יהיו חשופים שלא לצורך. כפי שמציינת חברת Bondex, אפילו רהיטי גן שמעוצבים כעמידים – כדאי לשמור עליהם מוגנים ומכוסים כשהם לא בשימוש. זה יחסוך מהם בלאי מואץ סתם כך.
- הרמה מהרצפה: אם מאחסנים במחסן או מרפסת, השתדלו להניח את הרהיטים על משטח מוגבה קלות מהרצפה (למשל על משטחי עץ, לבנים או "משטח" (pallet)) – במיוחד במחסן שאולי יש בו קצת לחות ברצפה. זה ישמור על זרימת אוויר סביב הרהיט. השאירו מרווח קטן גם מהקיר.
- כיסוי בבד נושם במחסן: בתוך מחסן או גראז', כדאי לכסות את הרהיטים בסדין כותנה או שמיכה ישנה, להגנה מאבק. לא לכסות בניילון אטום כי אז שוב תהיה בעיית לחות לכודה. בד נושם יגן מאבק ועדיין יאפשר אוורור.
לבסוף, זכרו שטיפול מסור ברהיטי הגן שלכם לא רק ישמור עליהם – אלא גם ישתלם לכם. רהיטי גן מעץ יכולים לשרת אתכם שנים רבות של אירוח ומנוחה בגינה אם תדאגו להם, בעוד שריהוט מוזנח עלול להיהרס אחרי עונה או שתיים. העץ הוא חומר חי, וכמו יצור חי הוא מגיב היטב כשמטפלים בו באהבה: עץ מוגן נשאר חזק, צבעו הטבעי נשמר והמרקם האופייני לו נשאר חלק ונעים למגע. השקעה של מעט זמן בתחזוקה תבטיח שההשקעה הכספית שלכם בריהוט לא תרד לטמיון. ובעיקר – אין תחושה נעימה יותר מלשבת בגינה מטופחת על כיסא עץ נוח, ולהתבונן סביב בידיעה שכל פינת החוץ שלכם אסתטית ומתוחזקת.
סיכום
לאמבר סטייל כאן בשבילכם בכל שאלה לגבי תחזוקת רהיטי העץ שברשותכם. אנו מאמינים ששילוב של מוצר איכותי ולקוחות שמודעים לשמירה נכונה – יוביל להנאה מקסימלית ולניצול מלא של הרהיט לאורך זמן. מאחלים לכם שנים של ישיבה נוחה ומרגיעה בגינתכם, כשלצידכם רהיטי העץ היפים שלכם שנראים תמיד כמו חדשים!
הקפידו על הכללים, ותוכלו לומר בגאווה שהגינה שלכם מצוידת ברהיטים שהם לא רק יפים, אלא גם עמידים בכל מזג אוויר – בדיוק כפי שהתכוונו כשבנינו אותם עבורכם. שתהיה לכם עונת שימוש נעימה וברוכה בריהוט הגן!
